TKI Belissima 

 

De aanwezigheid van organische microverontreinigingen (OMP’s) in afvalwater heeft een grote impact op het aquatisch milieu. Aangezien de meeste van deze stoffen via het rioleringssysteem in de waterkringloop terechtkomen, vormen rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) de centrale plek voor het verwijderen van OMP’s. Bestaande RWZI's, die grotendeels gebruikmaken van conventionele actiefslibsystemen (CAS), zorgen voor gedeeltelijke verwijdering
van OMP's.

Het project TKI Belissima startte in 2020 en eindigde in 2024. Het project had een consortium van partners met devolgende rollen:

  • Technologiepartners: Van Remmen UV en PureBlue water;
  • Eindgebruikers: Waterschap Brabantse Delta; Waterschap Scheldestromen; Waternet; Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en Aquafin;
  • Kennisinstituut: KWR. 

In dit project hebben we ons gericht op OMP-verwijdering in RWZI's, door de OMP-verwijderingsprestaties van CAS- en quaternaire technologie te combineren. De quaternaire technologieën die in dit project worden behandeld, zijn UV-peroxide en ozon, beide geclassificeerd als Advanced Oxidation Processes (AOP)-technologieën. Beide technologieleveranciers die deelnemen aan TKI Belissima leverden AOP-technologieën.
De kern van het project bestaat uit het modelleren van OMP-verwijdering in RWZI's, waarbij de verwijdering van CAS-systemen wordt gecombineerd met verwijdering in AOP-technologieën als quaternaire zuivering.

Het project was verdeeld in twee delen, namelijk industrieel en fundamenteel onderzoek naar de modellering van OMP-verwijdering in de afvalwaterzuivering. Het industriële onderzoek richt zich op de modellering van het CAS-systeem en het fundamentele onderzoek richt zich op UV-peroxide- en ozonmodellering. Het fundamentele onderzoeksdeel richt zich ook op de gecombineerde modellering van CAS en UV of AOP, gezien hun innovatieve karakter.

 

Lees hier het rapport