Pilotonderzoek MicroForce++
 

Binnen het Innovatieprogramma Microverontreinigingen (IPMV) van STOWA en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden diverse technologieën onderzocht voor de verwijdering van microverontreinigingen uit afvalwater.

MicroForce++ combineert ozonisatie en biologische oxidatie om organische microverontreinigingen (e.g. medicijnresten) op een duurzame en voordelige manier uit RWZI effluent te verwijderen. Het MicroForce++ proces bestaat uit twee opeenvolgende, in serie geschakelde O3/Bio reactoren waarbij in elke O3/Bio reactor een specifieke ozondosis wordt gehanteerd. Hierdoor worden niet-biodegradeerbare moleculen omgezet naar kleinere, biodegradeerbare componenten die tegelijkertijd op een duurzame, biologische manier worden gemineraliseerd met behulp van biofilm-op-drager technologie.

Aan de hand van een pilotstudie werd deze innovatieve technologie succesvol in de praktijk getest op RWZI Walcheren en bijgevolg geëvalueerd op verschillende criteria, nl. het verwijderingsrendement van gidsstoffen, de CO2 footprint, TCO (total cost of ownership), ecotoxiciteit en de inzetbaarheid op RWZI’s in Nederland. Naast het verwijderen van organische microverontreinigingen werd geëvalueerd onder welke omstandigheden MicroForce++ het best presteert voor het verwijderen van stikstof, teneinde met één en dezelfde nabehandelingstap ook de doelstellingen binnen de Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen.

Als gevolg van de positieve resultaten van de haalbaarheidsstudie in 2021 en de proof-of principle tijdens de pilotstudie in 2022-2023 is het de doelstelling om deze technologie verder te gaan implementeren in de praktijk op demo- en fullscale installaties in Nederland en zo niet alleen een oplossing te bieden voor de nakende nieuwe wetgeving rond Stedelijk Afvalwater, maar tegelijk ook voor de objectieven die worden omschreven in de Kaderrichtlijn Water rond emissies van nutriënten.

 

Lees het rapport hier