PureBlue

Waterzuivering op een duurzaam opleidingsschip

De Ab Initio van de STC Group is een geavanceerd schip, boordevol innovaties en het meest duurzame in zijn soort. Het schip dient als opleidingsschip maar ook als fieldlab. STC Group heeft gekozen voor een innovatieve waterzuiveringsoplossing van PureBlue - De InnoPack Marine. We gingen in gesprek over het schip en de keuze voor PureBlue met Esther Ouwens Nagell, Senior communicatieadviseur bij de STC Group en Peter Verheijen, Beleidsadviseur bij de Hogeschool Rotterdam.

De InnoPack Marine, geïnstalleerd op de Ab Initio

Waarom kozen jullie voor een InnoPack voor dit schip?

Esther: "De installatie is speciaal op maat gemaakt voor de Ab Initio. Daarom is de InnoPack Marine, die bij ons aan boord staat, echt 'one of a kind'. De installaties van PureBlue zijn vele malen compacter dan andere waterzuiveringsinstallaties. Dat was voor ons erg interessant omdat er op de Ab Initio slechts beperkte ruimte beschikbaar is. Het scheepsafvalstoffenbesluit Rijn- en binnenvaart benoemt dat binnenvaartschepen geen afvalwater in de voor scheepvaartverkeer openstaande wateren mogen pompen. Het afvalwater moet juist opgeslagen worden om vervolgens door een erkende verwerker opgehaald te worden. Het probleem hierbij is dat je heel veel afvalwater aan boord hebt en dat is voor veel schepen eigenlijk niet te doen gezien de ruimte.

Natuurlijk willen we ook onze bijdrage leveren aan het milieu en een duurzame wereld. Daarom hebben we vanaf de start van het project duurzame en innovatieve eisen gesteld aan het schip. Naar onze mening past de InnoPack goed bij deze filosofie. Zodoende is gekozen voor een zuiveringsinstallatie van PureBlue. Uiteraard is dit ook vooruitlopend op de nieuwe wetgeving voor passagiersschepen van meer dan 12 personen."

 

Hoe ervaren jullie het partnerschap met PureBlue?

Esther: "Toen wij bij PureBlue op bezoek zijn geweest, vonden we het enorm leuk dat er met zoveel enthousiasme en passie werd verteld over de innovatieve systemen. Bovendien wordt er hard gewerkt om de zuiveringsinstallaties voortdurend te verbeteren. Niet alleen op het gebied van scheepvaart, maar ook voor andere sectoren. Dat is heel leuk: we denken namelijk dat innovatie met betrekking tot het behandelen van o.a. afvalwater, hard nodig is. Vorig jaar waren wij op bezoek in Servië, waar de Ab Initio werd gebouwd. De zuiveringsinstallatie van PureBlue was toen al geleverd. Op dat moment was de Ab Initio echt nog een casco schip, er waren alleen nog maar een paar stalen platen aan elkaar gelast. Toch lag de InnoPack van PureBlue toen al te pronken. Die hebben we natuurlijk ook even goed bekeken."

 

Wat gebeurt er precies op de Ab Initio?

Peter: "De Ab Initio is niet alleen een opleidingsschip maar ook een innovatief fieldlab. Dat wil zeggen dat wij aan boord onderzoek gaan doen, voornamelijk met studenten en bedrijven. Diverse installaties en technologieën worden dus onderzocht op bruikbaarheid en toepassing. Daarom zou het mooi zijn als de data die uit de InnoPack komt, omgezet kan worden tot lesstof voor de studenten. Op deze manier kunnen zij meer leren over het InnoPack systeem en de kwaliteit van water. Inmiddels zijn we samen met PureBlue aan de slag om dit te kunnen realiseren.

Als onderwijsinstelling is het erg belangrijk dat er langdurige samenwerkingen ontstaan met maritieme toeleveranciers zoals PureBlue. Zo kunnen we bijvoorbeeld gastlessen van toeleveranciers aanbieden aan onze studenten. Op dit moment zijn we ook bezig om op andere (innovatieve) manieren les te geven. Het lijkt ons erg interessant om de mogelijkheden van augmented reality en virtual reality te benutten. We zouden het heel mooi vinden om bijvoorbeeld een virtuele leeromgeving te creëeren, waar ook lessen over de InnoPack gegeven worden."

Een 3D render van de Ab Initio van de STC-Group