PureBlue

Sustainable distillation

Distillation is a widely used technique in the chemical and food industries. Due to the high heat demand, the technique has a large energy consumption. For example, in the Netherlands and Belgium, approximately 110 GWh are consumed annually for the production of distilled drinks. That corresponds to the energy consumption of approximately 32,500 households. Three companies are going to cooperate in order to drastically reduce that consumption and the corresponding CO2 emissions.
 

Two complementary partners

In recent years, the Flemish SME Merlin Innovation has built up expertise in the development of sustainable production processes in which it makes full use of solar energy and solar heat. Together with the Dutch SME PureBlue Water, specialised in waste water technology and innovative water treatment processes, they will develop a prototype to produce (grain) alcohol and non-alcoholic distillates in a sustainable way (fermentation and distillation).


100% sustainable production process

Kevin van de Merlen (Merlin Innovation): "The goal of our project is to produce distilled alcohol in a completely sustainable and CO2-neutral way. The use of solar energy alone does not provide enough energy for this. Therefore, we will use innovative techniques such as vacuum and membrane technology to reduce the energy requirement while greatly reducing water consumption and cooling energy. In the future, the developed solution can also be used to produce bioethanol in a sustainable way."


Non-alcoholic gin

Finally, the partners will also look at the production of non-alcoholic drinks. "There is an increasing demand for non-alcoholic beverages that are similar in taste to alcoholic distillates. These also require even more energy because of their higher boiling point. A sustainable solution is being developed for this, too."


CO2 savings

"Per bottle of gin we can save about 1kWh, per litre of pure alcohol we will save 3 kWh. Each kWh saved results in a CO2 gain of 0.2 kg. The first (smaller) unit we want to develop will be able to produce about 10,000 litres of pure ethanol per year, saving 6000 kg of CO2."

This project receives financial support from the European Union.

Duurzaam destilleren


Destillatie is een veelgebruikte techniek in de chemie en voedingsmiddelenindustrie. Vanwege de hoge warmtevraag, kent de techniek een groot energieverbruik. Zo wordt er op jaarbasis in Nederland en België samen ca. 110 GWh verbruikt voor de productie van gedestilleerde dranken. Dat komt overeen met het energieverbruik van ongeveer 32.500 huishoudens. Drie bedrijven gaan samenwerken om dat verbruik en de bijhorende CO2-uitstoot drastisch te reduceren.

 

Twee complementaire partners

De Vlaamse kmo Merlin Innovation bouwde de afgelopen jaren expertise op in de ontwikkeling van duurzame productieprocessen waarbij ze volop inzetten op zonne-energie en zonnewarmte. Samen met de Nederlandse mkb PureBlue Water, gespecialiseerd in afvalwatertechnologie en innovatieve waterbehandelingsprocessen, zullen ze een prototype ontwikkelen om (graan)alcohol en non-alcoholische destillaten duurzaam te produceren (fermenteren en destilleren).
 

100% duurzaam productieproces

Kevin van de Merlen (Merlin Innovation): “Het doel van ons project is om gedestilleerde alcohol volledig duurzaam en CO2-neutraal te kunnen produceren. Het gebruik van zonne-energie alleen levert hiervoor onvoldoende energie. Daarom zullen we innovatieve technieken zoals vacuüm- en membraantechnologie inzetten om de energiebehoefte terug te dringen en tegelijk het waterverbruik en de koelingsenergie sterk te reduceren. In de toekomst kan de ontwikkelde oplossing ook worden ingezet om bio-ethanol op duurzame wijze te produceren.”


Non-alcoholische gin

Tot slot zullen de partners ook kijken naar de productie van non-alcoholische dranken. “Er is steeds meer vraag naar non-alcoholische dranken die qua smaak overeenkomen met alcoholische destillaten. Deze kennen bovendien, vanwege het hogere kookpunt, een nog grotere energiebehoefte. Ook hier wordt een duurzame oplossing voor ontwikkeld.”
 

CO2-besparing

“Per fles gin kunnen we ongeveer 1kWh besparen, per liter pure alcohol zullen we 3 kWh kunnen besparen. Elke bespaarde kWh levert een CO2-winst op van 0,2 kg. De eerste (kleinere) unit die we willen ontwikkelen zal per jaar ongeveer 10.000 liter pure ethanol kunnen produceren, wat een besparing van 6000 kg CO2 oplevert.”

Dit project ontvangt financiële steun van de Europese Unie.